Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek képes leírás - Titanic.tlap.hu
részletek »

Cikkek - Titanic.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: titanic.tlap.hu » Cikkek
Keresés
Találatok száma - 22 db
100 éve süllyedt el a Titanic

100 éve süllyedt el a Titanic

Új múzeum, nosztalgia túra, 3D-s mozifilm, szuvenírek, csecsebecsék - 100 éve süllyedt el a Titanic. A szomorú évforduló meglepően vidám eseménnyé vált, melyből mindenki kiveheti a neki tetsző részt, átélheti a drámai hangulatot az új belfasti múzeumban, korabeli ruhákban kedélyeskedhet a nosztalgia hajótúrán, könnyeket hullathat a felújított James Cameron film szerelmeseiért vagy kikapcsolhatja a tévét ha elege van már az egész felhajtásból.

A hercegnő múmiájának bosszúja

A hercegnő múmiájának bosszúja

Ősi egyiptomi átok okozta a Titanic végzetét? A balvégzetű óceánjáró elsüllyedésének okai között van egy olyan, amely tényleg rémisztő és annyira megdöbbentő, hogy már-már hihetetlen. Amen-Ra hercegnő kb. 1500 évvel Krisztus előtt élt Egyiptomban.

A Titanic áldozataira emlékezett Southampton

A Titanic áldozataira emlékezett Southampton

London - A Titanic áldozataira emlékezett kedden a dél-angliai Southampton, amelynek lakói közül több százan váltak a világ leghírhedtebb hajókatasztrófájának áldozatává. A katasztrófa századik évfordulóján eddiginél élesebb és nagyobb felbontású képek készültek arról a tengerfenék-területről, ahol az 1912-ben jégheggyel ütközött óriás roncsai hevernek.

A Titanic megtalálói

A Titanic megtalálói

1986-ban új fejezet kezdődött a Titanic történetében. A benne szereplő férfiak és gépezetek még nem is léteztek, amikor a Titanic elsüllyedt. A Woods Hall Oceonográfiai Intézettől érkezett az Alvin kutató tengeralattjáró, és Dr. Robert Ballard geológus és tengerkutató. Ballard évtizedeken keresztül arról álmodott, hogy ő lesz az, aki felfedezi a Titanic roncsait.

Azonosították a Titanic első tisztjének tárgyait

Azonosították a Titanic első tisztjének tárgyait

Az Atlanti-óceán négy kilométeres mélységében fekvő Titanic roncsaiból évekkel ezelőtt előkerült leleteket William Murdoch tárgyaiként azonosították - ő volt az elsüllyedt hajó első tisztje. A tárgyak - köztük egy cipőkefe, egy borotva, valamint egy pipa - az elsők, amelyek teljes bizonyossággal az első tiszthez köthetők; ez külön jelentőséget kölcsönöz az évekkel korábbi felfedezésnek. James Cameron 1997-es filmjében megvesztegethető semmirekellőként ábrázolták Murdoch karakterét, aki két emberrel is végez, majd kétségbeesésében öngyilkos lesz a süllyedő hajón. A történelmi emlékezet viszont úgy tartja, hogy ő adott parancsot a jégheggyel való ütközés elkerülésének megkísérlésére, majd önzetlenül cselekedett, amikor a mentőhajókba terelték az embereket.

Azonosították a Titanicot elsüllyesztő jéghegyet

Azonosították a Titanicot elsüllyesztő jéghegyet

Ismét 'felbukkant' a 90 éve történt tragédia okozója - egy újból megvizsgált fotón. Az Európában valaha is megrendezett legnagyobb Titanic-kiállításon, a skóciai Dundee városában tárják a nagyközönség elé azt a fényképet, amelyen szakértők szerint egészen bizonyosan a hajóóriást elsüllyesztő jéghegy látható.

Elárverezik a Titanic-gyűjteményt

Elárverezik a Titanic-gyűjteményt

Egy tételként kerül árverésre a Titanic hullámsírjából felhozott műtárgyak lenyűgöző gyűjteménye jövő év áprilisában. Az atlantai Premier Exhibitions vállalat szerint a több mint 5500 darabból álló, kínai vázákat, hajókellékeket és személyes holmikat felvonultató gyűjtemény becsült értéke 189 millió dollár (45,6 milliárd forint).

Elhunyt a Titanic utolsó túlélője

Elhunyt a Titanic utolsó túlélője

Életének 97. évében elhunyt a Titanic utolsó túlélője, Millvina Dean. Az idős asszonyt egy angliai idősek otthonában érte a halál vasárnap - közölte a BBC egy meg nem nevezett barátra hivatkozva. Ahogyan korábban beszámoltunk róla (lásd: kapcsolódó cikkeknél), Millvina Dean ápolási költségeihez május elején a Titanic kasszasiker sztárjai, Kate Winslet, Leonardo DiCaprio és a rendező, James Cameron is hozzájárult.

Élménykiállításon járhatjuk be a Titanicot

Élménykiállításon járhatjuk be a Titanicot

A Titanic-kiállítás Közép-Európában elsőként Budapesten látható Eredeti leletek - igaz történetek címmel szombat óta a Millenárison. Korának legnagyobb óceánjárója első útján, 1912. április 14-én ütközött jéghegynek és süllyedt el. A katasztrófa 1517 áldozatot követelt. A 4 ezer méter mélyen nyugvó roncs helyét 1985-ben fedezte fel Robert Ballard expedíciója.

Hirdetés
Elsüllyedt hajók kincseit állítják ki az Iparművészeti Múzeumban

Elsüllyedt hajók kincseit állítják ki az Iparművészeti Múzeumban

A tengerből előkerült kínai valamint Zsolnay-porcelánokat is bemutatnak az Elsüllyedt hajók kincsei című kiállításon a részlegesen akadálymentesített Iparművészeti Múzeumban Budapesten, péntektől. A tárlat 2012. január 15-ig látogatható.

Elsüllyedt hajókat látogathatunk idén Olaszországban

Elsüllyedt hajókat látogathatunk idén Olaszországban

Egész flotta hever elsüllyedve a Szicíliát övező tenger mélyén. A hajókat eddig csak a kincsekre vadászók látogatták, idén nyártól azonban búvárvezetéssel lehet őket közelről megcsodálni, a tolvajokat pedig víz alatti kamerák tartják távol.

Emberi mulasztások sorozata okozta a Titanic végzetét?

Emberi mulasztások sorozata okozta a Titanic végzetét?

A Titanicot a belfasti Harland and Wolff hajógyárban építették. A maga korában óriásnak számító hajó 300 m hosszú volt és 66 ezer tonna vízkiszorításával a kor technikájának csúcsterméke volt. A hajó már az első útján, Angliából Amerikába tartva elsüllyedt. Ez a hajó melyet a maga korában elsüllyeszthetetlennek tartottak 1912 április 14-én 23.40-kor az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközött és április 15-én 02.20-kor végleg elsüllyedt. A fedélzetén lévő 2227 utasból 1513-an vesztették életüket a jeges vízben. Az utasok közül főleg az első és második osztályon utazók menekültek meg mivel ezek voltak legközelebb a mentőcsónakokhoz.

Kalapács alatt a Titanic utolsó története

Kalapács alatt a Titanic utolsó története

Millvina Dean, a Titanic katasztrófájának utolsó túlélője kalapács alá bocsátja emléktárgyait, hogy a bevételből hozzájárulhasson idősotthoni ápolásának költségeihez. A ma 96 éves hölgy kéthónapos volt, amikor zsákba burkolva leeresztették a süllyedő óceánjáró egyik mentőcsónakjába.

Nem kelendőek a Titanic kincsei

Nem kelendőek a Titanic kincsei

Egyelőre nem akadt vevő az éppen száz éve elsüllyedt Titanic roncsaiból felhozott ötezernél is több leletre azon a New York-i árverésen, amelyen 189 millió dollárra tartják a kincsek együttes értékét.

Nézd meg a Titanic roncsait tizennégymillió forintért

Nézd meg a Titanic roncsait tizennégymillió forintért

Turistáknak is lehetőségük lesz jövő nyáron, hogy leereszkedjenek a tenger mélyén nyugvó Titanic roncsaihoz; a szokatlan túra 39 ezer fontba, azaz több mint 14 millió forintba kerül. Jövő áprilisban lesz a világtörténelem leghíresebb óceánjárója, a Titanic tragédiájának 100. évfordulója, a centenárium kapcsán 2012 júliusában nemzetközi expedíció szerveződik.

S.O.S. Titanic

S.O.S. Titanic

A Titanic utasszállító luxushajó történetével örökre összefonódott egy magyar orvos neve is. A pilismaróti születésű dr. Lengyel Árpád, a süllyedő hajó megmentésére siető Carpathia gőzős egyik orvosa volt, és másik két orvostársával együtt oroszlánrésze volt abban, hogy végül 705 főt (a több mint 2200-ból!) sikerült megmenteni....

Titanic - expedíció a mélységbe

Titanic - expedíció a mélységbe

Bő két óra alatt süllyedt el 1912. április 14-én a Titanic luxus-óceánjáró. A roncsokat 1985-ben találta meg az Argo kutatóhajó. Azóta számos expedíció indult a helyszínre. A Népszabadság Discovery DVD-sorozatának legújabb darabja az egyik ilyen vállalkozás mindennapjait mutatja be.

Tuti menü